Penyediaan & Pembuatan Makanan
HT-012-3:2012
Pengenalan Kursus
Pelajar akan diajar mengenai penyeliaan dan penyelarasan seperti mampu melakukan setiap aktiviti kerja dalam bidang masakan, penyediaan makanan yang menonjolkan tatacara atau kemahiran memasak bermula daripada persiapan sehingga penyediaan hidangan di dalam pinggan. Ia juga merangkumi pematuhan aspek kebersihan dan keselamatan, pengawalan kualiti dan kuantiti makanan , menyelaras aktiviti katering dan menyeliaan pekerja serta kawalan kos bahan mentah
Maklumat Latihan TVET
Dan
Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 45
Dan
Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-2:2012]
Dan
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Dan
Syarat Umum:
1. Boleh mengurus diri bagi pemohon pemegang kad OKU atau pelajar dari Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI)
2. Chef Eksekutif
3. Chef Bankuet
4. Penyelia Katering
5. Tenaga Pengajar
6. Usahawan
Butiran Penyedia Latihan TVET
Lain-lain Maklumat
2. Silibus / Topik yang akan dipelajari adalah:
a) Hygiene, Safety and Food Handling Verification
b) Food Production Quantity and Quality Control
c) Catering Coordination
d) Supervisory Administrative Function