Kursus TVET
Penyediaan & Pembuatan Makanan

HT-012-3:2012

Pengenalan Kursus

Pelajar akan diajar mengenai penyeliaan dan penyelarasan seperti mampu melakukan setiap aktiviti kerja dalam bidang masakan, penyediaan makanan yang menonjolkan tatacara atau kemahiran memasak bermula daripada persiapan sehingga penyediaan hidangan di dalam pinggan. Ia juga merangkumi pematuhan aspek kebersihan dan keselamatan, pengawalan kualiti dan kuantiti makanan , menyelaras aktiviti katering dan menyeliaan pekerja serta kawalan kos bahan mentah

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. Warganegara
1.1
Warganegara Malaysia Sahaja

Dan

2. Umur
2.1

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 45


Dan

3. Memiliki Sijil SKM 2
3.1

Penyediaan & Pembuatan Makanan [HT-012-2:2012]


Dan

4. Syarat Tambahan
4.1
1. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
2. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)

Dan

5. Syarat Umum
5.1

Syarat Umum:
1. Boleh mengurus diri bagi pemohon pemegang kad OKU atau pelajar dari Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI)


Tempoh Pengajian
9 Bulan

Prospek Kerjaya
1. Penolong Chef
2. Chef Eksekutif
3. Chef Bankuet
4. Penyelia Katering
5. Tenaga Pengajar
6. Usahawan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
ICYM TVET CENTRE KOLEJ YAYASAN MELAKA
Alamat
NO.1 JALAN BUKIT SEBUKOR
Negeri
MELAKA
Penyelaras
ROSLINDA BT SHAKH ABDULLAH
Telefon
06-2817732
Emel
info@kym.edu.my
Laman Web
www.icym.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Kaedah latihan 70% amali dan 30% teori
2. Silibus / Topik yang akan dipelajari adalah:
a) Hygiene, Safety and Food Handling Verification
b) Food Production Quantity and Quality Control
c) Catering Coordination
d) Supervisory Administrative Function