Kursus TVET
OPERASI SENI KULINARI

I561-005-3:2022

Pengenalan Kursus

Kursus ini memberi tumpuan kepada kemahiran masakan, praktikal amali dan latihan teori dalam semua bidang makanan dengan melibatkan teknik-teknik memasak seperti menu utama masakan Melayu, Cina, India & Barat (Western).

Ia melengkapkan pelajar dengan kemahiran dan pengetahuan tentang penyediaan makanan. Pelajar juga akan dilatih dalam pengendalian kebersihan, keselamatan dapur dan pengendalian makanan; penyediaan stok, sup dan sos panas; penyediaan sarapan pagi, pembuka selera (appetizer) dan pencuci mulut (dessert) .

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf

Syarat Kelayakan
1. KELAYAKAN AKADEMIK
1.1

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2

Umur Minimum : 16
Umur Maksimum : 50


Tempoh Pengajian
18 Bulan

Prospek Kerjaya
• Penyelia Restoran, Pengajar ,Pengusaha katering, Usahawan dalam bidang kulinari, Pembantu Chef penyelidikan dan pembangunan, Chef selebriti, engkritik masakan,Pembantu dan tukang masak di hotel, resort ,Wartawan atau penulis masakan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
FutureEdge College Kuala Lumpur
Alamat
33-35, Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur.

PREMIS TAMBAHAN:
Tingkat Bawah, 1 & 2, Persatuan Hokkien Selangor, Jalan Hang Lekiu, 50100 Kuala Lumpur.
Negeri
Tiada Maklumat
Penyelaras
Leong Kuok How
Telefon
03-2070 2078
Emel
registration@futureedge.edu.my
Laman Web
https://futureedge.com.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 3

TEMPOH LATIHAN
• 18 Bulan

ELAUN PINJAMAN SARA HIDUP RM600 SEBULAN*
*Tertakluk pada syarat dan peruntukan