Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYEDIAAN MAKANAN)

SHF 03

Pengenalan Kursus

Melatih dan mendedahkan pelajar dalam bidang Penyediaan Makanan. Penyediaan Makanan adalah satu kursus dalam bidang masakan, penyediaan makanan pembuatan pencuci mulut yang menonjolkan tatasajian dan kemahiran bagi mengetengahkan makanan dari tahap penyediaan sehingga penghidangan. Pelajar akan diberikan pengetahuan dan kemahiran secara teori dan amali berdasarkan proses kerja sebenar mengikut piawaian mengenai kemahiran persediaan asas sehingga ke tahap yang tinggi dalam penyediaan memasak pelbagai jenis makanan tempatan dan antarabangsa bermula dari hidangan sarapan pagi, hidangan pembuka selera, hidangan utama dan pencuci mulut melalui resepi-resepi dan teknik serta kaedah memasak mengikut prosedur yang ditetapkan bagi menjamin hasil produk yang berkualiti, menarik dan bersih selaras dengan kehendak industri.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
1.1 Mestilah:

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif

Dan

2. Umur
2.1 Mestilah:

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1 Mestilah:
1. Warganegara Malaysia (Wajib) ,
2. Bujang (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Tempoh Pengajian
27 Bulan
Prospek Kerjaya
1. Bekerja sebagai Chef di Hotel & Resort
2. Usahawan
3. Chef Selebriti
4. Kitchen krew katering pengangkutan seperti kapal persiaran, kapal terbang, dan keretapi.
5. Tenaga pengajar

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA MIRI
Alamat
JALAN PERMY JAYA UTAMA
BANDAR BARU PERMY JAYA
98000 MIRI
SARAWAK
Negeri
SARAWAK
Penyelaras
NOR HASIKIN BINTI ABDUL RAZAK
Telefon
085-660714
Emel
henthy@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Elaun sara diri RM 100 setiap bulan
2. Penginapan (Hostel) disediakan sepanjang pengajian
3. Makanan dan minuman disedidakan sepanjang pengajian