Kursus TVET
SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYEDIAAN PASTRI)

SHP 03

Pengenalan Kursus

Melatih dan memberi kemahiran dan teknik yang diperlukan untuk membantu pelajar mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran dalam prinsip-prinsip asas industri hospitaliti dalam bidang pembuatan kek, kemahiran menghias kek secara kreatif, kemahiran menghasilkan roti, pastri, chocolate dan penghasilan variasi dessert yang merangkumi tempatan dan antarabangsa. Pelajar juga akan didedahkan dengan pengetahuan berkaitan dengan kesihatan dan keselamatan makanan, asas jualan dan pemasaran, pembelian dan kawalan kos, penyeliaan dan pengurusan pengeluaran. Dengan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi, ia dapat membantu dan mampu menyediakan pelajar ke alam pekerjaan dan seterusnya menceburkan diri dalam bidang keusahawanan.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 3 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Persekolahan
1.1 Mestilah:

Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis


Atau

1.2
Kod Subjek Subjek Wajib/Pilihan Kategori Pilihan Min Gred Aktif

Dan

2. Umur
2.1 Mestilah:

Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30


Dan

3. Syarat Tambahan
3.1 Mestilah:
1. Warganegara Malaysia (Wajib) ,
2. Bujang (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Tempoh Pengajian
24 Bulan
Prospek Kerjaya
1. Industri perhotelan - Assistant Pastry Cook
2. Perkhidmatan makanan,
3. Sektor pendidikan - pengajar kolej swasta dan kerajaan
4. sektor industri sama ada di darat (keretapi, kabin bas, katering /makanan segera/gerai), laut (persiaran / perkapalan), udara (penerbangan)
5. Usahawan dalam bidang Pastri

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
INSTITUT KEMAHIRAN BELIA NEGARA MIRI
Alamat
JALAN PERMY JAYA UTAMA
BANDAR BARU PERMY JAYA
98000 MIRI
SARAWAK
Negeri
SARAWAK
Penyelaras
NOR HASIKIN BINTI ABDUL RAZAK
Telefon
085-660714
Emel
henthy@kbs.gov.my
Laman Web
https://ekampus.kbs.gov.my/

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
1. Elaun sara diri RM 100 setiap bulan
2. Penginapan (Hostel) disediakan sepanjang pengajian
3. Makanan dan minuman disedidakan sepanjang pengajian