SIJIL LANJUTAN TEKNOLOGI HOSPITALITI (PENYEDIAAN MAKANAN)
SHF 03
Pengenalan Kursus
Kursus Sijil Kemahiran Malaysia Penyediaan dan Pembuatan Makanan adalah kursus untuk melatih pelajar menceburkan diri dalam dunia culinari. Sekiranya pelajar mengikuti kursus ini pelajar-pelajar akan didedahkan dengan kemahiran-kemahiran berikut :
1. Kemahiran mengendalikan peralatan-peralatan dapur.
2. Kemahiran memasak hidangan melayu
3. Kemahiran memasak hidangan barat
4. Kemahiran memasak hidangan india
5. Kemahiran memasak hidangan cina
6. Kemahiran memasak dari hidangan pembuka selera [appetizer], sup [soup], hidangan utama [main course] dan hidangan pencuci mulut [desssert]
7. Kemahiran pengendalian makanan
8. Kemahiran pengurusan pentadbiran katering
9. Kemahiran pengurusan bujet dalam perniagaan makanan
10. Kemahiran pengurusan keselamatan dan kebersihan makanan.
Maklumat Latihan TVET
Tiada Pendidikan Formal Atau Mempunyai Minat, Boleh Membaca Dan Menulis
Atau
Kod Subjek | Subjek | Wajib/Pilihan | Kategori Pilihan | Min Gred | Aktif |
---|
Dan
Umur Minimum : 17
Umur Maksimum : 30
Dan
2. Bujang (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Mengira (Wajib)
Membuka restoran sendiri
Perniagaan Katering
Perunding Operasi Dapur Hotel / Hypermarket / Resort
Melibatkan diri dalam perniagaan makanan beku
Pensyarah di Pusat Latihan
Chef Selebriti
Kitchen krew katering pengangkutan seperti kapal persiaran, kapal terbang, dan keretapi.
Butiran Penyedia Latihan TVET
KOTA TINGGI, JOHOR
Lain-lain Maklumat
Penginapan disediakan.
Makan minum disediakan.