Kursus TVET
Masakan dan Pramusaji

MNP0101

Pengenalan Kursus

Pelatih boleh menjadi pekerja mahir dalam bidang kulinari dan pramusaji.Mereka boleh melakukan kerja-kerja asas potongan sayuran,mengenal teknik masakan,mahir dalam penghasilan makanan Timur dan Barat.Pelatih juga di ajar mengenai kaedah pramusaji yang merangkumi banyak negara.Pelatih juga berpotensi menjadi usahawan dan pekerja mahir di bidang perhotelan / food service.

Maklumat Latihan TVET

Tahap Pengajian
Sijil Kemahiran Malaysia / Sijil Tahap 2 / Sijil Setaraf
Syarat Kelayakan
1. Kriteria Asas Calon
1.1 Syarat-syarat AM
1. Warganegara Malaysia (Wajib) ,
2. Bumiputera (Wajib) ,
3. Sihat Tubuh Badan (Wajib) ,
4. Boleh Membaca, Menulis dan Minat (Wajib)

Dan

2. Umur
2.1 Umur Calon

Umur Minimum : 15
Umur Maksimum : 70


Dan

3. Pendidikan
3.1 Syarat minima

Tidak Tamat Sekolah

Tempoh Pengajian
6 Bulan
Prospek Kerjaya
Bidang kulinari dan pramusaji adalah luas didalam industri makanan dan permintaan yang tinggi didalam sektor pekerjaan. Pelatih yang menyertai kursus ini akan didedahkan dengan realiti dialam pekerjaan dan perniagaan dengan kerja kursus yang ditawarkan . Pembelajaran dijalankan dijalankan secara “hands-on”.
Boleh menampung keperluan industri mendapatkan tenaga pekerja separuh mahir/mahir. Pelatih berpotensi menjadi usahawan selepas tamat pengajian

PELUANG KERJAYA

- Perhotelan
- Restoran/Cafe
- Perindustrian makanan
- Usahawan

Butiran Penyedia Latihan TVET

Nama Institusi
GIATMARA Bentong
Alamat
LOT 2738, BATU 4 KARAK SETIA 28600 KARAK PAHANG
Negeri
PAHANG
Penyelaras
MOHAMAD REDZUAN BIN YAHYA
Telefon
09-2319790 013-
Emel
gmbentong@giatmara.edu.my
Laman Web
www.giatmara.edu.my

Lain-lain Maklumat

Lain-lain Maklumat Berkaitan
PENSIJILAN
• Sijil Profesional GIATMARA
• Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 2
• Sijil Penggendalian Makanan(seumur hidup)

TEMPOH LATIHAN
• 06 BULAN

PENGAMBILAN KEMASUKAN
• DUA (2) SESI
• (JANUARI & JULAI)